torsdag 31 maj 2012

The real deal

Jag har alltid köpt spritstyllar i typ matvaruaffären för 39:90 eller nåt liknande, de har varit i plast med en spritspåse som ska diskas. Det slutar i katastrof och jag slänger spritsen och lovar mig själv att aldrig mer försöka mig på denna djävulskap. Det är naturligtvis en lögn för inom ett år har jag inhandlat ännu en och står och svär i köket. Hur som helst är det inte länge sedan just detta hände men mitt i alla svordomar insåg jag att det var dags att inte bara kasta plastskiten jag hade utan att även inhandla något mer hållbart. Och det har jag nu gjort, så nu ska jag bara baka nåt så jag får testa spritsa utan att svära... Eller så lurar jag mig själv igen?!


onsdag 30 maj 2012

Devil's Food Mini Cupcakes

Som titeln antyder, syndigt goda cupcakes som dessutom serveras i en storlek där det är helt ok att äta två, eller varför inte fem?! Detta är ett av bakverken jag serverade på 1-års kalaset. Som tidigare konstaterats bör jag öva på min spritsteknik men smaken lämnade inget övrigt att önska. Receptet kommer i stort från Heavenly Cupcake och är som följer;

Devil's Food Mini Cupcakes
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det rumstempererade smöret med sockret tills det är luftigt och poröst. Tillsätt ägg och vaniljpulver och fortsätt vispa tills smeten är slät. Blanda på sidan av ihop vattnet och kakaon och rör tills kakaon har löst sig. Vispa sedan ned det i smeten. Rör därefter ihop resterande torrvaror och skikta ned i smeten och vänd försiktigt ihop dem. Jag fyllde en plåt (24 stycken) minicupcakes formar till 2/3. Grädda i drygt 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut dem när en sticka kommer ut ren och låt dem svalna.

Chokladsmörkräm;
  • 50 g smör
  • 1 dl kakao
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk mjölk
Vispa det rumsvarma smöret och skikta ned kakao och florsocker. Tillsätt mjölk lite i taget tills frostingen får en bra konsistens, vispa ordentligt tills krämen är porös. Och slutligen, spritsa eller bred på den på muffinsen.


Morsdagsfirande

Jag har inte uppdaterat på några dagar då min mamma kom till stan för lite morsdagsfirande. Vi har spenderat dagarna med att umgås och naturligtvis beundra dottern. Presenterna har haglat då vi inte ses alltför ofta och för att fira att det även var min mammas dag bakade jag en underbar chokladtårta. Den gick hem, bild och recept kommer så småningom. Men i det här inlägget tänkte jag hylla min fantastiska familj, i morsdagspresent fick jag den tidigare omtalade Pauls Kök. Åhh vilken inspirerande bok, om bara värmen kommer tillbaka ska jag testa hans gazpacho. Fast som det verkar får jag nog prova laga den trots kylan.


lördag 26 maj 2012

Minimalistiskt dessertbord

Det borde nog inte kallas för ett dessertbord men nu gör jag det i alla fall. Mest för att jag önskar att jag hade haft ett, att det funnits tid och plats för ett riktigt digert dessertbord. Men för att vara helt ärlig hade det inte varit så praktiskt heller, vi bor drygt 130 mil från vår släkt och det är väl för det mesta släkten som kommer på ett 1-års kalas. Det kom alltså inga släktingar på födelsedagskalaset men det kom några fina nära vänner och delade dagen med vår dotter. Hon skämdes bort med alldeles för många fina presenter och det blev en trevlig dag med mycket skratt och fika.

Tårtan var i fem lager och fylld med lemon curd, mosade jordgubbar och råkräm. Spacklad med grädde och toppad med färska jordgubbar. Choklad whoopie pies som var fyllda med nutellafrosting och marshmallowfrosting. Och sist men inte minst, devil's food minicupcakes där jag inte helt lyckat har tränat spritsteknik. Damen som stod i centrum fick festa loss på vispad grädde och färska jordgubbar, hon verkade på inga som helst sätt tycka att hon gick miste om något.

Jag ska ta mig tid och skriva ned recepten en annan dag och ge cred till de som förtjänar det. Men nu ska jag njuta av att dottern sover och en till bit tårta.


Bakboken

Oftast när jag ska baka går jag till Leilas bok A Piece of Cake för recept och inspiration. Nu börjar jag dock känna att jag bakar samma saker om och om igen, det är dags för någonting nytt. Jag funderar därför på Leilas andra böcker, One More Slice eller Hello Cupcake! men är rädd att det bara ska kännas som samma sak som den bok jag redan har. Jag tycker dessutom att Hello Cupcake! känns lite begränsad. Jag tycker ju om att baka mer än cupcakes och whoopie pies. Vilka böcker inspirerar er?


fredag 25 maj 2012

Sockerfri bakelse

Då vår lilla dam fyllde 1 år ville vi ge henne något utöver det vanliga, men vi försöker undvika socker så en del tid lades ned på att leta fram ett recept på en sockerfri födelsedagsbakelse. Efter ett lite misslyckat försök med morotsmuffin hittade jag följande recept hos kaksmulor;
  • 1 ägg
  • 1 jogolino (persika och banansmak)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 50 g osaltat smör
Frosting;
  • 2 msk creme cheese
  • 2/3 jogolino (persika och banansmak)
  • Färska bär att toppa med
Slå på ugnen på 175 grader. Vispa ägget luftigt och rör ned jogolino. Smält smöret och rör ned det samt resterande ingredienser i smeten. Fyll i formar för minicupcakes och grädda cirka 10 minuter. Låt svalna innan frostingen breds på.

Vi satte färska jordgubbar på bakelsen och ska jag vara helt ärlig var det kanske mest för bilderna bakelsen var viktig. Dottern stoppade snabbt i sig jordgubbarna och var sådär intresserad av resten, även om hon åt upp allt.



Oxrullader

En av mina absoluta favoriträtter är oxrullader, traditionella, helt ordinära oxrullader med mängder av gräddsås, potatis, gelé och gärna blancherade sockerärtor. Tyvärr är lövbiff inte det billigaste köttet man kan köpa så jag brukar passa på när det är på erbjudande. Någon gång planerar jag att köpa en bit innanlår och själv dela den, men det har inte blivit av ännu. Det finns förmodligen hur många recept som helst, men så här gör jag.
  • 10 skivor lövbiff (ca 700 gram)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • Dijonsenap
  • 1 paket bacon
  • 20 cornichons
  • 1 liter oxbuljon (helst egen)
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • Valfri gelé
  • Salt och peppar
Klyfta löken, dela moroten och halvera baconet. Ofta tycker jag att lövbiffsskivorna är för breda och delar dem därför på mitten och lämnar dem istället öppna på kanterna. Efter att jag delat lövbiffen på längden saltar och peppras den, därefter lägger jag på en halv skiva bacon som jag brer med senap. Sedan lägger jag på en bit morot, en klyfta lök och en cornichon.


Därefter rullas de ihop och fästs med en tandpetare eller binds ihop med stekgarn. När alla är färdiga är de redo att stekas snabbt. Jag använder min Le Creuset gryta, då kan de stekas och sedan hälls buljongen över och inga smaker går förlorade. Låt dem koka i 1 - 1 1/2 timma, när de är mjuka i köttet och lossnar lätt från tandpetarna är de färdiga.


När rulladerna är färdiga lyfts de upp ur grytan, låt buljongen koka ihop till en dryg tredjedel. Häll sedan i grädden och koka upp igen, smaka av med gelé, salt och peppar. Om man gillar en tjockare sås kan man reda av med lite maizena.Det är nu färdigt att avnjutas.


torsdag 24 maj 2012

Grädde som grädde?

Vissa saker köper jag bara hem för att jag alltid har gjort det, utan reflektion eller att kolla innehållsförteckningen. Grädde är en sån sak, tills jag en dag trodde att jag kom hem med matlagningsgrädde men inser att det faktiskt inte står skrivet grädde någonstans på paketet. Det står MAT och förpackningen fanns att hitta på gräddhyllan. Det var ett budgetalternativ trodde jag men märker snart att antalet tillsatser är häpnadsväckande, för att lägga fram det fint har jag just inhandlat vatten med förtjockningsmedel och gräddarom. Ska man vara ärlig finns där även socker, skummjölkpulver och ett antal E-nummer, men ingen grädde. Jag kände mig minsta sagt som en korkad och ignorant konsument.

Och värre ska det bli, nästa gång väljer jag Milda Mat, trots mitt tidigare misstag kollar jag återigen inte innehållsförteckningen. Jag trodde på något sätt att ett högre pris och ett välkänt märke skulle göra det bättre, men innehållsförteckningen skiljer sig inte nämnvärt från den föregående produkten. Förutom då kanske att de inte har några oförståeliga E-nummer, nej istället har de saker som polysorbat 60 och xantangummi.

Vi bestämde oss då för istället köpa hem vanlig vispgrädde och spä ut den med vatten om det behövdes. Ett bra alternativ för oss, tills min sambo kommer hem med 36% vispgrädde, den innehöll förutom vispgrädde stabiliseringsmedel. Jag tror och hoppas återigen att vi har lärt oss kolla på förpackningen vad det verkligen är vi köper men om det verkligen blir så får tiden utvisa.


onsdag 23 maj 2012

Köttfärssås

En av de enklaste rätterna som vi har lagat till dottern det här första året är köttfärssås. Det tog kanske tre gånger av tvekan från hennes sida men sedan dess har det varit en favorit. Det är fruktansvärt enkelt och sköter sig själv, om du dessutom tillagar den i en gjutjärnsgryta får du ännu bättre järninnehåll. Syran i tomaterna hjälper till lite extra med den biten.
  • 500 g nötfärs
  • 1 hackad lök
  • 2 rivna morötter
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • Krossade tomater (Muttis Polpa är de godaste jag har hittat än så länge)
  • Svartpeppar, basilika, oregano och timjan (ta dina egna favoriter)
Lägg allt i grytan och låt koka en dryg kvart. Smaka av med kryddorna och servera med pasta eller potatis, och lite kokta grönsaker.


tisdag 22 maj 2012

Husmanskost på riktigt

Finns det någonting som känns mer Svensson än kokt torsk med äggsås, potatis och gröna ärtor?! Kanske tacos på fredagkväll då... Hittade i alla fall ett fiskblock torsk i frysen och gjorde denna välsmakande klassiker så att den även passade dottern.
  • 400 g torsk 
  • 5 dl saltfri buljong
  • 3 kokta ägg
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • Vitpeppar
  • Finhackad persilja
Blanda ut mjölet med lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och låt koka några minuter till såsen tjocknar lite. Smaka av med vitpeppar och ställ åt sidan. Koka upp buljongen och sänk värmen, lägg i fisken när det sjuder (fisk bör inte kokas) och låt stå i 3-5 minuter beroende på tjocklek. Värm på såsen och blanda i ägg och persilja. Servera med kokt potatis och kokta ärtor, och gärna lite bordssalt.

måndag 21 maj 2012

Receptböcker

I den här familjen har vi fler kokböcker än vi någonsin kommer behöva men trots det kan vi inte sluta leta efter nya källor till inspiration. Trots att internet gör recept vansinnigt lättillgängliga är det något särskilt med att bläddra i kokböcker. För tillfället sitter vi och diskuterar vilken som ska bli vårt nästa inköp. Ofta inhandlas de på loppis och är då mer eller mindre impulsköp men den här gången har vi hittat två nya böcker som lockar. Jag (mamman) är sugen på Paul Svenssons, Pauls Kök och pappan kikar på Familjemiddagen av Ferran Adrià. Någon som har några argument för någon av dem?



Quesadilla

I våra försök att inte kasta mat kommer vi ibland på riktiga snilleblixtar ibland blir det lite mindre lyckat. Men detta är receptet på två högst lyckade quesadillas som vi råkade få till;
  • 4 tortillabröd
  • 2 skivor serranoskinka
  • 1 bit chorizo av god kvalité
  • Ost, gärna en lagrad cheddar
  • Smör till stekning
På ett av bröden läggs serranoskinkan och ost, lägg på ytterligare ett bröd och stek på medelvärme tills osten smält lite. På nästa läggs den skivade chorizon och ost, sen steks den på samma sätt som den första quesadillan.Slicea upp dem och njut med ett glas rött. Om det mot förmodan skulle finnas kvar guacamole eller crème fraîche är det inte helt fel att kleta på lite.


söndag 20 maj 2012

Matvägrare

Det är visst inte helt ovanligt med 1-åringar som matvägrar men eftersom vår dotter alltid har ätit mycket av det mesta blev vi minst sagt förvånade. När det hade hållit i sig i några dagar då hon ibland tog några tuggor och ibland vägrade att överhuvudtaget öppna munnen var vi rätt oroliga. Vår strategi blev då att låta henne leka med maten, vi hoppades att hon på det sättet i alla fall skulle "råka" få i sig lite näring.

Helt plötsligt var matvägran ett minne blott, inga tjurigheter vid matbordet alls, visserligen en hel del mat på golvet men ändå. Vi försöker helt enkelt lita på att den lilla damen känner själv vad hon behöver och hunden tar mer än gärna rätt på det som blir över.

Hur som helst skapade jag en kreativ plockmatsrätt till henne som verkade passa. Spagetti med broccolipesto och kokt kyckling.

  • 1 kycklingfilé
  • Saltfri buljong
  • Lagerblad
  • Spagetti
  • Broccoli
  • Olivolja
  • Kryddpeppar, chilipulver, vitpeppar

Jag kokade strimlad kycklingfilé i drygt 10 minuter med saltfri buljong, lagerblad, 5 kryddpepparkorn och lite ancho chilipulver (vi äter en hel del chili och vill att vår dotter vänjer sig vid smaken, naturligtvis använder vi bara små mängder). Koka spagetti efter anvisningarna på paketet men utan salt. Broccolin kokade jag i buljongen från kycklingen i drygt 5 minuter. Därefter mixade jag broccolin och blandade i olivolja tills konsistensen påminde om pesto, kryddade med vitpeppar och blandade ihop med den nykokta spagettin. Voila...



lördag 19 maj 2012

THE Guacamole

I vår familj äts det i perioder obscena mängder guacamole, det kan ju vara något av det bästa som finns. Jag tycker själv att jag har ett av de bättre recepten någonsin och den stora hemligheten är mängder med färsk koriander. Här kommer receptet i sin helhet;
  • 2 mogna avokados
  • 1/2 liten gul lök
  • 1 spansk peppar (jalapeño om man vill ha en mildare smak)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 finhackade körsbärstomater
  • 1-2 msk crème fraîche
  • Saft från 1/2 lime
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • Salt och peppar
Mosa avokadon, gärna med gaffel, personligen gillar jag när den har lite klumpar. Blanda i finhackad lök och valfri chili, pressad vitlök och de finhackade tomaterna. Smaka av och tillsätt vid behov cremé fraîche och lime för smak och färg. Hacka koriander, ta gärna med stjälkarna blanda i och rör om. Salta och peppra vid behov, det är sällan jag tycker det behövs. Ät denna till precis vad som helst ;)


fredag 18 maj 2012

Persiljekyckling

Utan att lägga en massa värderingar i det har vi försökt laga egen mat till vår dotter i den mån det fungerar och passar in i vårt liv. Det behöver inte vara så svårt eller ta särskilt mycket tid heller. Nyligen testade vi en ny rätt med kyckling som uppskattades.
  • 5 dl vatten
  • 1 skalad morot
  • 1 liten gul lök
  • Persilja (vi använde frusen)
  • 2 kycklingfiléer
  • Saltfri buljong (finns att köpa i hälsokostbutiker)
  • 1,5 msk mjöl
  • 1 dl mjölk
  • Persilja
Lägg morot, lök och buljong i vattnet och låt koka i drygt 10 minuter. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 minuter till. Ta sedan upp kycklingen och skär i tärningar. Sila buljongen och spara ungefär 1 dl, red med mjöl blandat i mjölk. Tillsätt slutligen kycklingen och finhackad persilja, vi serverade här med quinoa och avokado. Resterna frös vi in i en muffinsplåt.



fredag 11 maj 2012

Nyttigt godis?!

Kanske inte helt nyttigt godis men i alla fall nyttigare. Panda lakrits har kommit med ett helt naturligt alternativ som dessutom smakade väldigt bra. I en jämförelse med den vanliga Panda lakritsen var denna lite hårdare i konsistens och lite vuxnare i smak. Här väljer vi helt klart denna i fortsättningen.


onsdag 9 maj 2012

Whoopie pie premiär

Förutom mat älskar mamman i familjen att baka jag skulle därför testa baka de numer väldigt populära whoopie pies. Jag använder mig ofta av Leila Lindholms recept när jag bakar och i de allra flesta fall är det lyckat. Den här gången var det inte det. Receptet jag följde gav en hårdare smet än de flesta andra recept, den skulle rullas till bollar istället för att spritsas... Resultatet blev en rätt torr kaka. Som fyllning tänkte jag vara lite vågad och gick in på Sockerrus och testade hennes Dumlefluff, det var visserligen fantastiskt gott men åkte åt alla möjliga håll när man bet i kakan. Trots det har jag ju utan problem lyckats äta upp alla så jag kanske inte ska klaga så mycket.

Chokladwhoopies;
  • 100 g mjukt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 ägg
  • 1 dl cremé fraiche
  • 3 msk espresso
  • 0,5 dl kakao
  • 75 g smält choklad
Sätt ugnen på 175 grader om varmluft (drygt 15 grader varmare om inte). Vispa smör och strösocker krämigt, tillsätt de torra ingredienserna och rör om. Blanda i ägg, cremé fraiche, espresso och smält choklad. Fukta händerna och rulla till små bollar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna helt innan fluffet breds på.

Dumlefluff;
  • 180 g Dumle
  • 3 dl grädde
Värm grädden utan att låta den koka. Lägg i den hackade Dumle-kolan och rör om tills det har smält. Häll upp i en skål och låt stå i kylen, helst över natten. När blandningen är genomkall an den vispas upp till ett fluff.

Kakorna monteras sedan genom att fluffet bred på en kaka och sedan läggs ytterligare en kaka på, som ett lock. Därefter rullade jag mina kakor i jordgubbsströssel, inte för att det passade överdrivet bra utan för att det var vad jag hade hemma.


Rostas med rostat...

Pappan i familjen hittade en fin köttbit med kort datum och slog till, en bit rostas. Vi har aldrig testat det förr men det är tydligen en del av rostbiffen och klassas som den bästa biten på nöt efter oxfilén. Till den serverades rostade rotfrukter och en gräddsås, lite lyxigare vardagsmat än vi vanligtvis äter.

Rostas;
  • 800 g rostas
  • 2 kinesiska vitlökar
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk timjan
  • Flingsalt och svartpeppar
  • Smör att steka i
Rostade rotsaker;
  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • Olivolja
  • Honung
  • Timjan
  • Flingsalt och svartpeppar
Gräddsås;
  • Skyn från köttet
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Grädde
  • Soja
  • Svartvinbärsgelé
 Sätt ugnen på 120 grader och mortla ihop kryddorna och vitlöken. Stek snabbt köttet i en gjutjärnsgryta för att ge en stekyta. Krydda köttet och stick in en termometer, ställ sedan in grytan i ugnen och låt stå till köttets innertemperatur är 64 grader.

Förbered under tiden rotfrukterna, de ska skalas och hackas grovt. Blanda om i ugnsform tillsammans med olivolja, honung och kryddorna. Vira in köttet i aluminiumfolie när det är färdigt och låt vila medan rotsakerna rostas. Höj för detta temperaturen i ugnen till 200 grader och rör om då och då.

Smält smöret till såsen och vispa i vetemjölet häll sedan i köttsaften och grädde, låt koka upp och tjockna. Smaka av med soja och gelé. Späd med mjölk om såsen blir för tjock.

Skär upp köttet i en cm tjocka skivor och servera med grönsallad och ett glas rött.



måndag 7 maj 2012

Snacksburken

Vissa dagar hinner maten aldrig bli färdig snabbt nog! Även om det handlar om en rumstempererad barnmatsburk som ska värmas 30 sekunder i mikron hinner dottern skrika sig blå. Så känns det i alla fall ibland. Vår dotter har aldrig gillat majskrokar särskilt mycket så istället försöker vi ha en snacksburk redo i kylen för sådana dagar. I den finns oftast kokta morötter och broccoli, ibland en överbliven potatis och eventuellt en kokt palsternacka. Förutom att det är nyttigt snacks till maten funkar det även bra som en del av ett mellanmål om fantasin tryter.


fredag 4 maj 2012

Standardpastan

När fantasin tryter återkommer jag ständigt till denna enkla pasta som kan göras hur lyxig som helst, men igår blev den så basic det bara går.
  • Spagetti för två personer (vill man lyxa är mitt bästa tips färsk pasta, gärna fylld och allra helst från Aldardo)
  • Parmaskinka (även här allra helst från Aldardo)
  • En näve solroskärnor
  • Olivolja
  • Socker
  • 10 - 15 babyplommontomater i halvor
  • 1 paket mozzarellaost
  • Parmesanost, salt och peppar till servering
Slå på pastavattnet och salta rikligt, koka pastan enligt anvisning. Rosta solroskärnorna i torr panna med lite salt, ta ur dem ur pannan och stek snabbt på tomaterna i olivolja och socker. Blanda i den färdiga pastan och den delade mozzarellaosten. Servera snabbt, gärna på ett stort fat och med några basilikablad på!


Ännu en matblogg?!

Precis som titeln säger, ännu en matblogg?! Utan några som helst aspirationer på att vara unik i utformning eller innehåll är familjens mål att i mångt och mycket undvika E och andra konstigheter utan att sluta leva. En önskan att äta "rena" produkter utan att bli manisk och spendera ett helt liv med att kontrollera innehållsförteckningar. Tanken är att försöka låta bli de värsta fällorna men trots vår målsättning kan man vid svaga ögonblick hitta oss vid lösviktgodiset i färd med att bära hem en hel påse fylld med E. Familjen består av en mamma och pappa i 30-års åldern, en dotter som närmar sig året och sist men inte minst en hund som just fyllt 6 år. Så där då var vi igång!