tisdag 26 juni 2012

Hushållsvåg

Jag har länge velat ha en hushållsvåg för min bakning och eftersom vi har ett 50-tals kök skulle det passa utmärkt med en våg i retrostil. Jag har letat websida upp och websida ned utan att hitta någon som väger med 1 grams marginal utan resultat. Nu har jag fått acceptera att det blir en modern och digital hushållsvåg som kommer befinna sig i ett skåp större delen av tiden. Det blev då en EKS Zade 8260, den fick bäst i test hos Smartson så nu hoppas jag att den är bra. Första testet blir en surdeg, jag har misslyckats många gånger och hoppas att exakta mått ska göra skillnad.


måndag 25 juni 2012

Examenspresent

Nu ska vi nog vara nöjda ett tag, efter min morsdagspresent och mitt lilla frosseri i en ny bakbok var det då herr vardagsmats tur att få sin önskan uppfylld. Efter att gjort ett strålande jobb och lyckats få sin examen fick han Familjemiddagen. En kokbok med utförliga beskrivningar och annorlunda recept som inte på något sätt är avskräckande trots Ferran Adriàs storhet. Ett recept är testat och det kommer definitivt att lagas igen men jag får återkomma med det senare. Jag tror faktiskt att detta är en kokbok som passar de flesta.


söndag 24 juni 2012

Kycklingfilé caprese

Nyligen testade vi en ny kycklingrätt som på bara några veckor blivit ett självklart middagsalternativ. Baconlindad kyckling fylld med mozzarella och basilika, serveras med den i särklass godaste tomatsåsen och spagetti med pesto. Ja, det låter som en komplicerad skryträtt med fler steg och ingredienser än nödvändigt och det är lite bökigt men inte som det låter och det är väl värt besväret. Tror att även dottern instämmer här, inte för att matlagningen innebär några större besvär för hennes del.
  • 6 kycklingfiléer
  • 125 g mozzarellaost
  • 1 kruka basilika
  • 2 paket bacon
  • Salt och svartpeppar

Tomatsås;
  • 1 scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 90 g soltorkade tomater
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater (Som vanligt använder jag Muttis Polpa)
  • Olivolja
  • 1 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett hål i kycklingfiléerna längs med och fyll med mozzarellaost och basilika. Salta och peppra innan de lindas in i bacon, lägg i en ugnssäker form och sätt i ugnen drygt 30 minuter, eller tills filéerna är drygt 70 grader i innertemperatur.

Gör såsen under tiden, börja med att hacka lök, vitlök och de soltorkade tomaterna grovt och fräs dem sedan i olivoljan utan att låtas det få färg. Tillsätt sedan vin och krossade tomater och låt det koka ihop.

När kycklingen är färdig tas de ut ur ugnen och lindas in i aluminiumfolie medan tomatsåsen mixas slät och en smörklick tillsätts. Servera med spagetti och pesto.


lördag 23 juni 2012

Lakritscupcakes med hallonfrosting

Gick förbi saluhallen förra veckan och impulshandlade lite lakritspulver, jag har gått runt med en diffus idé om en lakrits cupcake med hallonfrosting. Och nu har den blivit verklighet, efter vissa problem med att hitta ett recept att använda som grund hittade jag ett danskt recept här. I kombination med Google translate och lite modifiering blev det såhär;
  • 120 g rumstempererat smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 msk lakritspulver från Johan Bülow
  • 1 dl mjölk
Hallonfrosting;
  • 150 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 1/2 dl färska eller frysta hallon
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker poröst tillsätt därefter äggen och vispa ihop. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och lakritspulver för att sedan vända ned det i smeten. När smeten precis har gått ihop tillsätt mjölken och rör försiktigt ihop smeten igen.

Skeda upp drygt 2/3 fulla muffinsformar. Jag gillar ju minicupcakes och av dem blev det 24 stycken. Sätt in i ugnen i drygt 15 minuter, lite längre för normalstora. Låt dem sedan svalna helt före frostingen breds på.

För frostingen vispas philadelphiaost med florsockret tills den är slät och glansig, vänd sedan försiktigt i hallon. Tyvärr fungerar det inte så bra att spritsa frostingen då hallonen förstör så bred på frostingen med baksidan av en sked.

tisdag 19 juni 2012

Lyxigaste chokladtårtan

Som jag tidigare berättat kom min mamma ned och hälsade på lagom till morsdag och jag bestämde mig därför för att fixa en morsdagstårta. Eftersom både jag och min mamma älskar choklad blev det den chokladigaste av tårtor jag någonsin kunde hitta. Receptet kommer från Call me cupcake! och kan vara det bästa någonsin på en riktigt saftig tårtbotten.
  • 4 1/4 dl vetemjöl
  • 4 3/4 dl socker
  • 1 1/4 kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl espresso
  • 2 1/2 dl filmjölk
  • 1 1/4 dl rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en form. Jag använde min ställbara och hade den på ca 15 cm och gräddade smeten i två omgångar. Sikta ned vetemjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och rör ihop under några minuter tills smeten är slät. Grädda bottnarna i drygt 35-40 minuter och låt dem svalna innan de stjälps upp. Låt dem ligga i kylen några timmar, eller frysen drygt 30 minuter innan du delar på bottnarna.

Chokladfudge frosting;
  • 300 g rumstempererat smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa smöret ljust och krämigt och tillsätt kakao och florsocker eftersom, blanda därefter i den smälta chokladen. Blanda vaniljpulvret med grädden och blanda även detta i smörblandningen. Rör tills frostingen är slät och glansig.

Bred sedan ut frostingen på en av bottnarna i ett jämnt lager och lägg därefter på nästa botten och upprepa. Högs upp använde jag mig av den undre delen av en tårtbotten för att få så jämn yta som möjligt. Bred sedan ut ett lager frosting över hela kakan och ställ in i kylen i minst 30 minuter. Fördela därefter ytterligare ett lager frosting och dekorera som du önskar.

Det är en extremt chokladig tårta och jag hade personligen velat ha färska bär till men resten av sällskapet tyckte tårtan var utmärkt som den var. Men om det nu råkar vara så att någon ska göra denna under midsommar skulle jordgubbar till inte alls vara fel. Personligen tänkte jag dumpa jordgubbarna till midsommar och försöka mig på en red velvet tårta från min nya bakbok.


lördag 16 juni 2012

Kitchen Aid

Förra julen fick jag en riktigt bra julklapp av mina föräldrar, en som har använts flitigt och som är så snygg på köksbänken att jag ler lite när jag går förbi den. Jag fick en Kitchen Aid och den är helt fantastisk, jag använder den till allt. Majonnäs, bearnaisesås, bakning ja allt utom kanske att vispa grädde, då är den faktiskt ganska kass. Grädde vispar jag hellre för hand, Kitchen Aiden får inte in så mycket luft i den och att vispa grädde för hand är lite terapeutiskt.


fredag 15 juni 2012

Jordgubbstårta

Som barn har jag alltid önskat mig jordgubbstårta till min födelsedag, men jag fyller ju år i december och under min uppväxt fanns det absolut inga färska jordgubbar att köpa då! Så nu har jag förverkligat min egen drömtårta till min dotters födelsedag, hon kommer förmodligen aldrig önska sig en jordgubbstårta till sin födelsedag.

Jag ville ha en hög tårta och spenderade en dag inne i Göteborg för att hitta rätt storlek på bakform. På Åhlens hittade jag en ställbar form som såg perfekt ut. Helt suverän var den inte visade det sig då det läckte en hel del smet men jag fick ju ihop till en tårta i alla fall, även om det tog två satser och tårtan till slut var riktigt hög. Receptet på tårtbotten kom i stort från Leilas "A piece of Cake";
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en springform eller en ställbar tårtring. Vispa sedan ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ihop med mjölken och rör ihop med äggsmeten.Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned i smeten. Häll ned i formen och grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter, kakan är klar när stickan kommer ut ren. Låt den sedan svalna.

Fyllningar

Lemon curd;
  • 3 citroner
  • 1 1/2 dl socker
  • 50 g smör
  • 2 msk maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
Blanda rivet skal från tre citroner med saften från två och koka upp med socker och smör. Sila sedan vätskan. Blanda därefter maizena med saften från den sista citronen och rör ned detta i den varma vätskan. Vispa därefter samman äggen och rör ned dem i vätskan, ställ tillbaka på värmen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar, låt svalna innan användning.

Rårörd vanlijkräm;
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 äggula
  • 1 msk socker
  • 1 dl vispad vispgrädde
Vispa gulor, socker och vanilljpulver ljust och krämigt och vänd sedan ihop med grädden.

Mosade färska eller frysta jordgubbar (osötade).

Jag hade två lager lemon curd och ett lager vardera av vaniljkrämen och de mosade jordgubbarna. Sen täcktes tårtan med vispgrädde och garnerades med färska jordgubbar.


torsdag 14 juni 2012

Cherry peppers

Ytterligare ett tapasförsök, men detta blev lite mindre lyckat. Vi köpte hem Cherry peppers från Santa Marias nya tapas linje och testade ett recept från deras hemsida.
  • 8 st cherry peppers
  • 3 msk philadelphiaost
  • 2 skivor serranoskinka, skivad
  • Färsk koriander
  • Rivet limeskal
Blanda ihop philadelphiaost, serranoskinka, färsk koriander och det rivna limeskalet och fyll sedan cherry peppers med röran. Det såg otroligt gott ut och en kanske två var helt ok, men sen fick det vara nog. Vi åt det dock för sig själv som ett kvällssnacks med ett glas rött, på en tapasbuffé hade det förmodligen passat bättre och jag hade nog gärna haft mer limeskal i.


tisdag 12 juni 2012

Bakbok nr 2?!

Jag får erkänna att jag stundtals drabbas av ett habegär som inte är hälsosamt det händer alltför ofta när det kommer till böcker. För ett tag sedan gjorde vi en uppskattning av inköpspriset på de böcker vi äger och kom fram till att det är en onödig och alldeles för stor kostnad, ofta kan man fynda på loppis istället.

Efter detta har jag hållit mig i skinnet och försökt undvika bokhandlar över huvudtaget, jag lät till och med bli att besöka årets bokrea för några månader sedan. Men så i helgen strosade jag runt på stan och kikade in i en bokhandel som vanligtvis inte tilltalar mig så mycket. De har alldeles för mycket krims-krams och ett rätt dåligt utbud av böcker, det är dessutom väldigt dyrt. Jag lyckades ändå hitta en del intressanta böcker men blev snål och gick hem istället.

So far so good, tills jag senare samma kväll lägger en beställning och nu kan jag knappt bärga mig. Jag tror att det kan vara min nya bakbibel som är på väg! Jag skrev ju tidigare om hur jag börjat bli lite less på "A Piece of Cake" och nu har jag nog hittat den. En amerikansk bakbok som inte är baserad på kakmixar, "Det bästa från Magnolia Bakery New York".


måndag 11 juni 2012

Kalvfärsjärpar

Jag har länge velat ha ett perfekt recept på köttbullar, ett där smeten blir så fantastisk att de praktisk taget sköter sig själva i pannan. Jag har försökt och försökt, smaken är det inget fel på men formen blir katastrofal. I väntan på att jag hittar lösningen har jag hittat ett mer än värdigt substitut, kalvfärsjärpar, formen är betydligt mer förlåtande och det är minst lika gott.
  • 500 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 gul lök
  • 1 1/2 dl grädde
  • Salt, vitpeppar och malen kryddpeppar
  • Ströbröd till paneringen
  • Smör till stekning
Sås
  • 2 dl kalvbuljong
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv löken fint, blanda ihop med kalvfärsen, ägget och grädden. Krydda efter behag (provstek och smaka av om du är osäker). Forma järparna med två matskedar och rulla dem i ströbröd, stek därefter lätt i smör så de får en fin yta och lägg i en ugnsform. Sätt dem i ugnen i drygt 15 minuter. Koka under tiden upp buljong, grädde, dijonsenap och tomatpuré och låt det puttra i väntan på järparna. Servera med potatis, rårörda lingon och en grönsallad.


söndag 10 juni 2012

Kokböcker från loppis - Julia Child

För ett tag sedan kom pappan i familjen hem med en present till mig, han hade hittat Julia Childs köksskola för en ynka tjuga och tog med den hem till mig. En helt underbar bok, med beskrivningar så detaljerade att man måste fundera på vad hon var för typ av människa. I hennes pizzarecept skriver hon bland annat att degen bör knådas med 50 rejäla tag, vila två minuter och sedan knådas med ytterligare tjugo rejäla tag. Trots den här typen av egenheter är hennes recept på pizzadeg det bästa jag har provat och många av de andra recepten är minst lika bra. Skulle ni ha lika tur som min sambo råder jag er därför att slå till.


torsdag 7 juni 2012

Choklad och Chili Mini Cupcakes

I vår familj är vi lite lätt fanatiska vad gäller choklad och chili, så jag testade att kombinera dem i en cupcake, eller närmare bestämt 22 mini cupcakes. Tyvärr fattades det en hel del chilismak så nästa gång blir det definitivt mer chili.
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk chiliflakes
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det rumstempererade smöret med sockret tills det är luftigt och poröst. Tillsätt ägg och vaniljpulver och fortsätt vispa tills smeten är slät. Blanda på sidan av ihop vattnet och kakaon och rör tills kakaon har löst sig. Vispa sedan ned det i smeten. Rör därefter ihop resterande torrvaror och skikta ned i smeten och vänd försiktigt ihop dem. Fyll formarna till 2/3. Grädda i drygt 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut dem när en sticka kommer ut ren och låt dem svalna.

Nutellafrosting;
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g cream cheese
  • 3 dl florsocker
  • 2 stora matskedar nutella
  • Eventuellt lite kakao
Vispa ihop smör, cream cheese, florsocker och nutella, vispa länge tills frostingen är porös. Smaka av och tillsätt kakao vid behov, jag upplevde att frostingen var väldigt söt och kakaon hjälpte till att bryta av lite. Bred eller spritsa frostingen på cupcakesen. Eftersom jag hade nutella hemma och inte riktigt vet vad jag ska göra med det använde jag det i frostingen, men det hade nog varit godare med en ren chokladfrosting. När jag ändå är självkritisk kan jag ju tillägga att jag övade mig med den nya spritsen


onsdag 6 juni 2012

Tortellini

Jag har alltid varit svag för pasta i alla former, men en klar favorit är fylld pasta. Detta är ett recept på en somrig och enkel pastarätt. Precis som min standardpasta går denna att variera i oändlighet och göra precis hur lyxig som helst.
  • 250 g tortellini, här spenat och ricotta
  • 1/2 zucchini
  • 1/2 gul paprika
  • Champinjoner
  • 1 mozzarellaost
  • Färsk basilika
  • 1 tomat
Sätt på pastavattnet och glöm inte att salta. Stek champinjonerna i smör och olivolja på hög värme, tillsätt paprika och zucchini och stek snabb, låt gärna grönsakerna behålla krispigheten. När pastan är klar blandas den i med grönsakerna, därefter läggs riven mozzarellaost, färsk strimlad basilika och hackad tomat i. Låt allt bli varmt och servera genast med lite parmesanost och om man inte vill ha det vegetariskt passar parmaskinka utmärkt till.

tisdag 5 juni 2012

Morotsmuffins

Det är inte det lättaste att baka sockerfritt, och det väcker tydligen en hel del känslor när frågor ställs i diverse föräldraforum. Vår plan har varit att undvika socker så länge det går trots att vi vet att hon får i sig socker på alla möjliga olika sätt i alla fall men vi ser ingen anledning till att ge henne socker utöver det.
Men för detta var vi tvungna att hitta ett recept för ändamålet och det gjorde vi på nlife.se;
  • 2 stora mogna bananer
  • 2-3 små fint rivna morötter
  • 75 g osaltat smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl standardmjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna och blanda med de rivna morötterna, smält smör och ägget. Rör ihop torrvarorna och blanda ned dem i smeten. Tillsätt mjölk och rör ihop försiktigt. När smeten precis gått ihop skedas den upp i muffinsformar, drygt 2 msk i varje form. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Jag borde nog ha använt mig av lite spädare morötter för att få mer sötma, bristen på detta gjorde att muffinsarna påminde lite om matbröd istället för en bakelse som var tanken.



måndag 4 juni 2012

Bakat med E

För drygt ett halvår sedan befann sig herr Vardagsmat i USA, på grund av sjukdom kunde han inte lämna landet och penicillinkuren förhindrade alla former av alkoholintag. Han satsade därför på maten och gick loss på rejäla amerikanska hamburgare och pizzor. När han väl kom hem var han fast besluten att hitta de perfekta recepten på dessa rätter, pizzan löste sig relativt snabbt men hamburgaren har varit ett problem som har gäckat oss ett tag nu. Idag har vi återigen gjort ett försök, nötfärsen är inhandlad på saluhallen, dressingen är så gott som hemmagjord och brödet har jag stått för. Min sambo har insisterat på ett recept som innehåller pulvermos. Jag avskyr pulvermos, halvfabrikat med E, hållbarhet som tycks vara evig och en innehållsförteckning som jag inte förstår hälften av. Efter långa diskussioner gick jag slutligen med på det men jag fortsatte klaga hela vägen igenom, konstig deg, underligt recept och så vidare. När brödet väl kom ut smakade det riktigt bra faktiskt. Jag kommer dock inte baka det igen, nästa gång blir det experimenterande med riktigt potatismos. Men om man känner sig sugen så hittade han receptet här, och här är det;
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl pulvermos
  • 20 g jäst
  • 3 dl mjölk, 37 grader
  • 1/3 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 10 dl manitoba cream (eller 600 g för att vara exakt)
  • 1 ägg
  • 50 g rumstempererat smör
Koka upp vattnet och blanda i pulvermoset, ställ sedan åt sidan och låt det svalna. Smula ned jästen i en bunke, häll på den ljumma mjölken och rör om. Tillsätt sedan pulvermoset, socker och salt, blanda ihop och börja därefter tillsätta mjöl, degen ska bli ganska hård och kompakt. Knäck i ägget och låt det blandas in i degen och till sist smöret i kuber. När degen är jämn är den klar, den ska då vara ganska kladdig. Låt den sedan jäsa i drygt 1 timma till dubbel storlek.
Dela degen i 12 bitar och försök rulla de kladdiga degbitarna till bollar, fukta händerna om det blir för kladdigt. Låt dem sedan jäsa i 30-60 minuter till.
Slå på ugnen under tiden på 200 grader ställ in en ugnsform fylld med vatten på galler längst ned i ugnen. Fukta bröden med vattenspruta innan du för in dem i ugnen på näst översta falsen och låt dem gräddas i 15-20 minuter. När du tar ut dem kan du spraya med vatten igen för att de ska hålla sig mjuka (jag glömde den biten men tyckte det blev bra ändå).


Med viss modifiering kommer receptet på dressingen härifrån, vi gjorde som följer;
  • 1,2 dl majonnäs
  • 3 msk bostongrurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk senap
  • 1/4 tsk vitlökspulver
  • 1/4 tsk paprikapulver
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 1 nypa jalapeñokrydda
Blanda ihop och smaka av.

Till burgarna då, vi kommit fram till att den godaste burgaren består av endast nötfärs, salt och peppar. Inget ägg, ströbröd eller annan utfyllnad, bara en enkel 125 grams burgare. Så blanda ihop kött, salt och peppar, dela upp mängden i så många burgare du vill ha, vi gör 4 stycken på 500 gram. Rulla sedan ihop varje del till en boll och pressa ut dem när du lagt dem i pannan, snabbt innan de hinner börja tillagas, du vill inte pressa ut alla köttsafter och bara få en torr pannbiff i mitten av brödet.


Odla din egen mat – balkongchilipeppar

Med inspiration av stadsodlingsprojekt, balkongodlingstrenden, och en het kokbok planterades en rad frön i slutet av februari. Jalapeño, Hungarian Hot Wax, och Antillais caribbean var sorterna som något slumpmässigt valdes ut.

De har kommit en bit på vägen nu:

Glad ungrare tittar fram på balkongen

Uppdatering vid skörd och tillhörande skördefest är att vänta.

Skördefestmaten kommer att lagas med inspiration från denna:

Eat the Heat av jonas Borssén

Någon med bra dryckestips till mat med chili?

söndag 3 juni 2012

Whoopie pies med två fyllningar

Till 1-års kalaset blev det ytterligare ett försök att baka whoopie pies, dessa blev betydligt bättre än sist. Receptet hittade jag hos sockerrus och är som följer;
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 rumsvarmt ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst, tillsätt därefter ägget och rör om väl. Blanda ihop torrvarorna med varandra och vänd försiktigt ned dem i smeten, tillsätt sist mjölken. Blanda tills smeten precis gått ihop, annars blir den lätt rinnig och kakorna flyter ut (mina blev lite väl platta men fortfarande goda). Spritsa sedan ut smeten i storlek av en dryg femkrona, eller klicka ut med sked, det blir cirka 40 kakor, alltså 20 whoopie pies. Grädda sedan i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen, kakorna ska vara fluffiga och mjuka i mitten.

Som fyllning testade jag både en marshmallow fyllning och en av nutella.

Nutellafrosting;
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g cream cheese
  • 3 dl florsocker
  • 2 stora matskedar nutella
  • Eventuellt lite kakao
Vispa ihop smör, cream cheese, florsocker och nutella, vispa länge tills frostingen är porös. Smaka av och tillsätt kakao vid behov, jag upplevde att frostingen var väldigt söt och kakaon hjälpte till att bryta av lite.

Marshmallowfrosting;
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 burk marshmallowfluff
Blanda ihop alla ingredienser och vispa noga, tillsätt eventuellt mer florsocker för konsistensens skull.

Bred eller spritsa sedan frosting på hälften av kakorna och använd resten av kakorna som lock. Rulla eventuellt kanten i strössel och ät upp dem samma dag!


lördag 2 juni 2012

Rullader av rödtunga

Testade en mix av nytt och tidigare beprövat idag, det blev en rullad av rödtunga fylld med philadelphiaost och dill. Tillagade i vin och citron serverade med potatismos och kokta morötter.
  • 8 filéer rödtunga
  • 1 paket philadelphiaost
  • 1 kruka dill
  • Salt och svartpeppar
  • 1 liten gul lök
  • 30 g soltorkade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • Juicen från 1 citron
  • 1-2 tsk saltfri buljong
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop philadelphiaost, dill och peppar. Om rätten inte ska ges till barn under 1 år kan filéerna saltas innan röran bres på och de rullas ihop. Lägg rulladerna i en ugnsfast form. Strimla löken och grovhacka de soltorkade tomaterna och fördela över fisken. Smula över buljong och tillsätt vin och citronsaft. I receptet som jag utgick från skulle ett smörpapper läggas över fisken för att behålla dess saftighet men så här i efterhand ångrar jag mig nog då det blev väldigt mycket vätska. Ställ in i ugnen i drygt 25 minuter, koka under tiden potatis, mosa ihop med smör och mjölk. Servera med kokta morötter.

fredag 1 juni 2012

Kycklingtacos

I kampen mot konstiga innehållsförteckningar låter vi även bli de färdiga kryddblandningarna som går att köpa. De innehåller ofta väldigt mycket salt och druvsocker samt jästextrakt och de är dessutom löjligt enkla att göra själv. Men förutom den klassiska fredagstacon med nötfärs brukar vi även göra en kycklingvariant.
  • 2 kycklingfiléer
  • 2 chilifrukter
  • 1 liten lök
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 dl riven lagrad cheddarost
  • Salt, svartpeppar, lime och färsk koriander
Stek chili och finhackad lök på medelvärme, tillsätt den strimlade kycklingen, salt och peppar, och fräs tills genomstekt. Rör ned crème fraîche och cheddarost, smaka av med lime och färsk koriander. Servera med en grönsallad och guacamole i tortillabröd.



Bearnaisesås

Såsernas sås, en favorit sedan jag var barn, det är naturligtvis bearnaisesåsen! För några år sedan fullkomligt exploderade marknaden med bearnaise på burk, den skulle gärna ätas kall och till precis allt. Jag erkänner att det under långa perioder alltid har funnits bearnaisesås i min kyl tills jag kollade innehållsförteckningen, en smörbaserad sås där det fattas en hel del smör, ofta är det rapsolja och smörarom som är grunden istället. Jag kan inte säkert säga att det gäller alla, men jag har aldrig lyckats hitta en bearnaisesås på burk som innehåller smör, är inte det lite konstigt?

Hur som helst, det har tagit ett tag men jag har nu istället hittat ett bra recept på hemmagjord bearnaisesås. Detta kommer från en av våra husguder, Tore Wretman.
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • Persiljestjälkar
  • 250 g smält smör (rumstempererat)
  • 3 äggulor
  • Hackad dragon, persilja och/eller körvel
Kastrullen ska vara tjockbottnad, helst förtent koppar men rostfritt eller emalj går också bra dock inte aluminium viket kan missfärga såsen.

Börja med att koka ihop vinäger, schalottenlök, vitpeppar och persiljestjälkar tills drygt hälften återstår, sila sedan vätskan och låt den bli rumstempererad. När kastrullen med vinägervätskan har svalnat ställ i vattenbad och vispa i äggulorna. Vispa upp ett äggskum och fortsätt vispa tills de börjar bilda en lätt kräm. Här minskat Wretman värmen på vattenbadet och börjar droppa i smöret sakta sakta. Men jag har inte så mycket vispkraft i mina armar så min fusklösning är min köksprinsessa, min Kitchen Aid. Jag häller i äggkrämen, slår igång vispen och häller till att börja med i smöret droppvis för att så småningom öka till en tunn stråle. Om såsen börjar skära sig tillsätter jag lite kallt vatten under fortsatt vispning och fortsätter sedan med smöret. Lämna bottensatsen av smöret i kastrullen men använd i övrigt allt smör. Smaksätt sedan med salt, peppar och stora mängder dragon.