- 800 g oxfilé
- Salt och svartpeppar
- Smör till stekning
- 6 potatisar
- 3 morötter
- Olivolja
- Salt, peppar och timjan
- 1 lök, klyftad
- 2 morötter
- 1 salladslök
- 3 dl rödvin
- 5 dl oxfond
- 5 lagerblad
- 5 kryddpepparkorn
- 4 msk tomatpuré
- Salt, peppar och socker
Medan såsen puttrar sätts ugnen på 200. Klyfta potatis och dela morötterna. Dessa läggs sedan i en ugnsfast form och olivolja hälls över, krydda sedan med salt, peppar och timjan. Ställ in i ugnen 30 - 40 minuter.
Köttet bör vara rumstempererat och avtorkat med hushållspapper och steks därefter snabbt i en het panna. Krydda köttet under stekning och ös gärna med smöret för att behålla saftigheten. När köttet har en fin stekyta sticker du in en köttermometer i bitens tjockaste del och sätter in även denna i ugnen. Sänk gärna värmen till 150 under tiden köttet tillagas, låt det stå till drygt 60 grader för ett mört och lätt blodigt kött.
Linda köttet i folie när det är klart så det får ligga till sig lite och höj då ugnstemperaturen till 200 igen så rotfrukterna blir klara. När potatisen och morötterna känns klara är det bara servera.