onsdag 29 augusti 2012

Oxfilé med rostade rotfrukter och rödvinssås

En lite lyxigare middag än vanligt blev det när vi firade årsdag för ett tag sedan. Framförallt rödvinssåsen blev lyckad och kan helt klart rekommenderas.
  • 800 g oxfilé
  • Salt och svartpeppar
  • Smör till stekning
Rostade rotfrukter;
  • 6 potatisar
  • 3 morötter
  • Olivolja
  • Salt, peppar och timjan
Rödvinssås;
  • 1 lök, klyftad
  • 2 morötter
  • 1 salladslök
  • 3 dl rödvin
  • 5 dl oxfond
  • 5 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 4 msk tomatpuré
  • Salt, peppar och socker
Börja med såsen, bryn lök och grovt hackad morot och salladslök lätt. Häll sedan över vin och oxfond, krydda sedan med lagerblad, kryddpeppar, tomatpuré, salt, peppar och socker. Låt såsen koka och reduceras ihop till ungefär halva mängden, sila sedan och späd med lite vatten för önskad koncentration och konsistens, koka upp och servera.

Medan såsen puttrar sätts ugnen på 200. Klyfta potatis och dela morötterna. Dessa läggs sedan i en ugnsfast form och olivolja hälls över, krydda sedan med salt, peppar och timjan. Ställ in i ugnen 30 - 40 minuter.

Köttet bör vara rumstempererat och avtorkat med hushållspapper och steks därefter snabbt i en het panna. Krydda köttet under stekning och ös gärna med smöret för att behålla saftigheten. När köttet har en fin stekyta sticker du in en köttermometer i bitens tjockaste del och sätter in även denna i ugnen. Sänk gärna värmen till 150 under tiden köttet tillagas, låt det stå till drygt 60 grader för ett mört och lätt blodigt kött.

Linda köttet i folie när det är klart så det får ligga till sig lite och höj då ugnstemperaturen till 200 igen så rotfrukterna blir klara. När potatisen och morötterna känns klara är det bara servera.

tisdag 28 augusti 2012

Jordgubbstrifle med rom

En suverän efterrätt om man har några udda muffins i frysen. Den här versionen blev såhär;
  • 2 vaniljmuffins
  • 2 tsk rom
  • 1 dl vispgrädde
  • Färska jordgubbar
  • 1/2 dl marängsmörkräm
Dela muffinsarna i två delar (som en fralla) och häll rom över dem. Lägg skivade jordgubbar i botten på två glas och en klick grädde över det. Täck med en muffinshalva och upprepa ytterligare en gång, avsluta med marängsmörkräm på toppen (jag hade lite kvar från denna tårta, men det fungerar även bra med vaniljkräm).

onsdag 22 augusti 2012

Pytt i panna

Detta är egentligen den typ av rätt där recept är helt onödigt, hela idén är att rensa kylskåpet på rester. Anledningen till att jag ändå envisas med detta inlägg är för att påminna er om pytt i panna inte bör ätas från påse inhandlad i frysdisken. Med tanke på de enorma mängder mat som varje dag kastas ut ur de svenska hemmen verkar det löjligt att detta har blivit en färdigrätt. Dagens lunch gjordes därför av;
  • Gårdagens rostade rotfrukter (potatis, morot och lila blomkål)
  • 1 karrékotlett (från igår)
  • 1/2 paket bacon
  • 2 ägg
  • Smör att steka i 
  • Salt och peppar
Stek bacon i lite smör och tillsätt sedan kotletten och rotfrukterna för att värma på dessa. Under tiden i en annan stekpanna hettas smör upp och två ägg kläcks i, saltas och peppras efter behag och vänds när de är lätt gyllene på undersidan. Lättare än så här blir det liksom inte.

tisdag 21 augusti 2012

Hallonmilkshake

En storfavorit som gravid var milkshake, i alla möjliga smaker. Här är receptet för den jag gjorde (och fortfarande gör) med hallon.
  • 4 dl mjölk
  • 4 (stora) skopor vaniljglass
  • 1 dl frysta hallon
I originalreceptet ingår även socker men jag tycker verkligen inte att det behövs, glass innehåller ju en hel del socker. Släng ned allt i en mixer och kör tills allt är flytande och milkshaken har blivit lite porös. Servera i två stora glas med sugrör. Sugrören är faktiskt nödvändiga här.

söndag 19 augusti 2012

Fyllda jalapeños

Detta använde vi som förrätt för ett tag sedan men rätten skulle även fungera som tapas. Vi använde naturligtvis våra egenodlade jalapeños men det fungerar nog nästan lika bra med köpta ;).
  • 2 jalapenos
  • 2 skivor bacon
  • Lagrad cheddarost
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera jalapeñosarna och rensa ut kärnor och kärnhus, fyll därefter med så mycket cheddarost du får i och linda med en halv skiva bacon. Lägg i en ugnssäker form och sätt in i ugnen i 15 - 20 minuter eller tills baconet börjar bli lite krispigt i kanterna. Vi serverade med marinerad vitlök och Manchegoost med några droppar olivolja ringlad över. Vi har även testat att använda annan chilifrukt som "yellow hot wax" det blir lite starkare men väldigt gott.


torsdag 16 augusti 2012

Chokladtårta med marängsmörkräm och jordgubbar

Den här tårtan hittade jag först hos sweetapolita men har sett den lite varstans efter det. Den är så himla söt att jag var tvungen göra en egen version. Chokladbotten som jag använde var denna, som har blivit en klar favorit, enkel och saftig. Och marängsmörkrämen med jordgubb kom från sweetapolita och är;
  • 4 - 5 stora äggvitor (150 g)
  • 250 g strösocker
  • 340 g smör, svalt men inte kallt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • En nypa salt
  • 1 dl jordgubbspuré
Vispa äggvita och strösocker i en värmetålig skål över vattenbad tills det når en temperatur av drygt 60 grader. Häll därefter ned marängen i en hushållsmaskin och vispa den i minst 10 minuter eller tills marängen är helt avsvalnad.

Börja sedan tillsätta smöret i små kuber under fortsatt vispning (jag bytte dock till paddeln för detta). Om röran blir klumpig låt den fortsätta vispas så löser det sig och om den blir för rinnig kan den kylas i 15 minuter för att sedan fortsätta vispas ihop. Tillsätt salt och vanilj och blanda väl.

Jordgubbspurén kan göras på frysta eller färska jordgubbar som puréas med mixerstav. Rör sedan ihop med smörkrämen och låt stå svalt i drygt 15 minuter. Dock inte för länge då det gör den extremt svårhanterlig.

Chokladtäcke;
  • 115 g choklad 70%
  • 75 g osaltat smör
Lägg choklad och smör i vattenbad för att smälta ihop och låt det sedan svalna något innan det ska användas så inte smörkrämen smälter.

Montering
Bred ut smörkrämen på varje tårtlager utom det översta, plasta sedan in tårtan över natten i kylen så den gottar till sig. Nästa dag spacklas tårtan med ett tunt lager smörkräm för att "fästa" smulorna, ställ sedan in i kylen ytterligare 30 minuter innan du påbörjar nästa lager. Detta kan upprepas om du vill "stabilisera" smörkrämen lite under tiden du monterar tårtan. När du känner dig nöjd med den ställs den in i kylen igen innan chokladen breds på.

Häll därefter chokladen över tårtan, använd en slickepott för att släta ut toppen lite och för att chokladen ska rinna över kanten snyggt. Sedan bör den kylas igen så chokladen stelnar.

Ta gärna fram tårtan ett par timmar innan servering så smörkrämen hinner bli rumstempererad, den är godast då.

tisdag 14 augusti 2012

Förvälla kantareller

Det enda som är mer tidskrävande än att plocka kantareller är nog att rensa dem. Dagen bjöd på drygt 1 1/2 liter svamp. För att kunna frysa in dem har jag efter rensning förvällt dem.

Förvällning innebär att de läggs i en torr panna och hettar upp denna. Eftersom kantareller innehåller mycket vätska behöver du oftast inte tillsätta vatten. Låt sedan vätskan koka in igen innan du drar av pannan från värmen.

När det sedan svalnat är det bara att paketera och frysa in. Dessa kan sedan förgylla såser, smörgåsar, stuvningar och mycket annat.

Frosseri

Sitter på tåget på väg mot jobbet och råkade inhandla ett nytt matmagazin. All inspiration från bloggar och böcker verkar på inget sätt ha mättat mitt intresse, jag dyker djupare.

måndag 13 augusti 2012

Borta bra...

...men hemma är helt klart bäst. Efter en skön vecka med havet som granne är jag faktiskt rätt nöjd med att äntligen vara hemma igen. I brist på eget bloggande har jag utforskat andras matbloggar, jag fick en hel del hjälp av Heavenly Cupcake som nyligen skrev om sina fem favoritbloggar. Jag har därför uppdaterat listan med vilka bloggar jag följer.

Om jag nu bara kunde få ett par extra timmar per dag så jag hinner läsa allt de har skrivit och testa alla deras recept. Inte bara har de fantastiska recept, de är så himla duktiga på att fotografera att man inte kan annat än att bli inspirerad. Så på de här extatimmarna jag ska få tillgång till ska jag även försöka bli bättre på att fotografera och ta fram snygga settings. Känns som att jag ger några nyårslöften och som att de kommer bli ungefär så enkelt att hålla dem också.

När jag inte har slappat, och inte har läst bloggar och inte har drömt om fler timmar på dygnet har jag förkovrat mig i min nya bok. Ännu en bok om bakning av ytterligare ett berömt bageri och den är om möjligt ännu finare än min förra.

Ja, för att summera den senaste veckan kan jag inte säga annat än att jag är inspirerad och lite goare runt magen ;) Precis som det ska vara efter en semestervecka.


tisdag 7 augusti 2012

Semester på landet

För tillfället befinner sig familjen Vardagsmat ute på landet för semester med släkten därav bristen på nya inlägg. Eftersom vi här firar en 65-årsdag bakade jag en tårta, jag återkommer efter semestern med en utförligare beskrivning av den och lämnar er med en bild av vad vi frossar på.